Statiunile de ski si snowboard din Brasov si Valea Prahovei

 

Poiana Brasov

 

Prezentare  generala  a statiunii de ski.

 

– Statiunea Poiana Brasov se afla la poalele  muntelui Postavaru la o altitudine de 1030 m, iar cel mai inalt varf de muntelui  Postovarul  este la altitudinea de 1799 m, ceea ce inseamna o diferenta de altitudine de aproape 800 m.

– Poiana Brasov este statiunea cea mai renumita  pentru sporturile de iarna din Romania si nu in ultimul rand un important centru turistic international. Dispune de  partii de schi, cu grade diferite de dificultate, partii de ski pentru toate nivelurile de la incepatori pana la avansati, numeroase  terenuri de tenis, fotbal si golf, un lac,  baruri si restaurante. Cazarea este asigurata in cea mai mare parte in hoteluri de lux de la 2 la 5 stele, pensiuni, in vile sau cabane.

– Infintata in 1895, Poiana Brasov deservea ca loc turistic pentru locuitori  Brasovului.  Ca statiune de iarna Poiana Brasov  a fost recunoscuta in 1906 iar  trei ani mai tarziu se desfasurau primele competitii ale sporturilor de iarna. Ulterior in 1951 au avut  loc jocurile internationale de iarna a studentilor. In pezent Poiana Brasov arata mai mult cu un mic orasel avind hoteluri luxoase si restaurante bune.

– Temperatura medie este vara de 20 grade C si iarna de -3 grade C. Stratul de zapada se mentine timp de 4-5 luni pe an, astfel ca sporturile de iarna pot fi practicate atât de începatori cât si de sportivii de performanta din noiembrie pâna în martie.

– Poiana Brasov este însa locul ideal si pentru petrecerea lunilor de vara. Clima de munte (cu aer bogat în ozon); lacul artificial (ce ofera numeroase posibilitati de agrement); potecile marcate (ce conduc pe amatorii de drumetii la diverse cabane, oferind peisaje uimitoare); unitatile de cazare confortabile etc justifica pe deplin renumele international acestei statiuni.
– Agrementul cuprinde într-o paleta elastica toate activitatile ce au drept scop sa scoata turistul de sub influenta oboselii si a stresului, oferindu-i cele mai variate mijloace de sport, distractie, divertisment si amuzament, în vederea dezvoltarii sale fizice si spirituale, refacându-i forta necesara pentru continuarea activitatilor zilnice.

Factori naturali de cura:

Aerul pur existent aici, puternic ozonat, lipsit de praf si particule care provoaca alergii, presiunea atmosferica relativ scazuta, si ionizarea intensa, sunt factorii naturali care recomanda statiunea pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stari de epuizare si surmenaj fizic si intelectual, pentru anemii secundare si boli endocrine, pentru boli ale aparatului respirator.

Statiunea este recomandata pentru odihna activa (sport si agrement), având efecte terapeutice asupra sistemului nervos central cu influente pozitive asupra tuturor functiilor vitale.

Atractii turistice:

Drumetii pe trasee montane marcate; vizitarea orasului Brasov cu centrul vechi, Biserica Neagra, Biserica Sfântul Nicolae, Prima Scoala Romaneasca , Cerbul Carpatin, Cetatea Brasovului, Castelul Râsnov, Castelul Bran si zona Moeciu.

poiana 2poiana

 

 

 

 

 

partia subteleferic

BradulPartii de ski:

 1. Bradul: lungime 430 m (diferenta de nivel 85 m), nivel de dificultate – usor;
 2. Kanzel: lungime 350 m (diferenta de nivel 138 m), nivel de dificultate ridicat;
 3. Lupului: lungime 3266 m (diferenta de nivel 775 m), nivel de dificultate ridicat;
 4. Sulinar: lungime 2820 m (diferenta de nivel 645 m), nivel de dificultate mediu;
 5. Ruia: lungime 535 m (diferenta de nivel 198 m), nivel de dificultate ridicat;
 6. Subteleferic: lungime 2200 m (diferenta de nivel 280 m), nivel de dificultate ridicat;
 7. Drumul Rosu: lungime 4750 m (diferenta de nivel 630 m), nivel de dificultate – usor;

 

harta poiana brasov

Instalatii de transport pe cablu:

 1. teleschi (partiile Bradul, Kanzel ,  Ruia si Subteleferic),
 2. telecabina (partiile Kanzel, Lupului, Sulinar, Subteleferic si Drumul Rosu)
 3. telegondola (partiile Lupului, Sulinar, Subteleferic si Drumul Rosu).
 4. telescaun ( partiile Lupului, Drumul Rosu )

Toate partiile de ski sunt dotate cu tunuri pentru zapada artificiala.

In perioada   decembrie  – aprilie in functie si de stratul de zapada scoala de ski R&J Poiana Brasov , va asteapta pentru cursurile de ski si snowboard , detalii pe  www.scoalaski.ro

 

 

Sinaia

 

 

indeximages.jpg e

 

Descriere statiune:

Statiunea Sinaia este supranumita si ,,Perla Carpatilor” pentru peisajele superbe si pentru conditiile deosebite mai ales pentru sporturile de iarna. Stratul de zapada cazut iarna persista de la sfasitul lui septembrie pana la sfarsitul lui martie.
In centrul statiunii Sinaia, la sud de hotel Montana, se afla telefericul.
De aici se poate porni intr-o calatorie cu telefericul pana in varful muntelui, de unde se poate admira intreaga panorama a statiunii.

Amplasament geografic:

Statiunea Sinaia este asezata pe valea superioara a Prahovei, in plina zona carpatica, la poalele muntilor Varful cu Dor, Furnica si Piatra Arsa. Ea se afla la o distanta de 122 km de capitala tarii, si la 49 km de Brasov. Orasul, dispus sub forma unui larg amfiteatru la poalele Bucegilor, se intinde in partea de nord la locul numit Gura Padurii, unde este plasat hanul “Vadul Cerbului”, iar spre sus, pana dincolo de valea Izvorul Dorului, unde s-a ridicat, in ultimii ani, noul cartier “Platoul Izvor”.

 

Atractii turistice:

Muzeul Peles, Pelisor, Manastirea Sinaia, Muzeul Bucegi, Cazinoul Sinaia, Casa Memoriala G. Enescu; practicarea sporturilor de iarna, transport pe cablu (teleschi, telescaun, baby-ski) cota 1.400; drumetii pe potecile marcate cu ghid monitor; scoala de schi.

 

Partii de ski:

Ski fond – partia de pe Platoul Bucegi, cu o lungime de 8 km si o diferenta de nivel de 100 m; partia “Drumul Vechi – Cota 1300”, pentu sanius, cu o lungime de 300 m, o diferenta de nivel de 60 m si pista de bob ; “Furnica – Sinaia”, partie amenajata pentru competitii, cu o lungime de 1500 m si o diferenta de nivel de 30m.

Se pot practica si bob si sanie – concursuri de bob, sanie si skeleton se desfasoara pe o partie speciala, situata in partea de vest a statiunii, spre soseaua ce urca la Hotelul Alpin – Cota 1400. Partia are o lungime de 1500 m. Diferenta de nivel intre punctul de plecare si punctul de sosire este de 134 m.
Partiile de ski alpin au o lungime totala de 11.500 m, cu grade de dificultate diferite mergand de la albastru (usor) pana la negru si rosu (dificil si mediu).
Instalatii de transport pe cablu:

 • doua telecabine (2328 m si 1945 m);
 • doua telescaune (1940 m si 980 m);
 • cinci baby ski-lifturi: Poiana Florilor

In perioada   decembrie  – aprilie in functie si de stratul de zapada scoala de ski R&J Poiana Brasov , va asteapta pentru cursurile de ski si snowboard , detalii pe  www.scoalaski.ro

 

Predeal

 

Descriere statiune:

La 1030 m altitudine, Predealul este unul din cele mai inalte orase din Romania. Zona este incredibila, fiind situata intre Masivul Piatra Mare, Masivul Postavaru, Muntii Bucegi si Masivul Clabucetul Taurului.

Un loc distinct in oferta de agrement a statiunii revine domeniului schiabil, de aceea pentru a prelungi sezonul de schi cu pana la 50 de zile (in conditiile unei temperaturi si umiditati scazute) din Decembrie 2002 partiile din Predeal au fost dotate cu tunuri de zapada.

Amplasament geografic:

Statiunea Predeal este situatã în centrul României pe Valea Prahovei, între râurile Prahova si Timis, la poalele muntilor Bucegi la nord-est de acestia si cele ale muntilor Baiului la nord-vest. Orasul Predeal este asezat la cea mai mare altitudine urbanã din România, între 1030m-1110m, la 45’30” latitudine nordica si 25’26” latitudine estica.

Muntii care învecineazã statiunea Predeal sunt M-tii Piatra Mare (1843m) la Nord, M-tii Bucegi (2508m la Vârful Omu) la Sud-Vest si M-tii Postãvarul (1799m) în Nord-Vest.

Localitãtile componente care formeazã orasul Predeal sunt: Predeal, Pârâul Rece, Timisul de Jos, Timisul de Sus.

 

Atractii turistice:

Punctele de atractie ale statiunii sunt cele opt pârtii de schi alpin cu grade diferite de dificultate, pârtia de schi fond de pe Valea Râsnoavei, traseele montane marcate pentru turism, traseele atv realizate în ultimii ani, telescaunul si teleschiurile de pe Clãbucet, precum si marea diversitate de localuri specializate în arta culinarã româneascã si internationalã. Cu exceptia anotimpului de iarnã la Predeal muntii din jurul orasului oferã posibilitatea realizãrii drumetiilor de neuitat si admirarea peisajelor, care au fost, sunt si vor fi atractiile turistilor din toatã lumea sositi în aceastã frumoasa statiune.

 • Printre obiectivele turistice din zonã mentionãm:
 • Canionul Sapte scãri; Cascada Tamina; Pestera de gheatã;
 • Cheile Râsnoavei; Mãnãstirea Sfântul Nicolae;
 • Mãnãstirea romano-catolicã Timisul de Jos;
 • Biserica ortodoxã Sfintii Împãrati Constantin si Elena; Capela romano-catolicã Timisul de Jos;
 • Monumentul Eroilor de pe Valea Râsnoavei;
 • Monumentul poetului Mihail Sãulescu;
 • Monumentul Eroilor din fata gãrii Predeal

harta-partii-de-schi-sinaia

 

 

 

 

 

 

 

Partii de ski:

Nr Denumire Dificultate Lungime Traseu Stare Zapada
1 Valea Dorului 1 Medie 775 Cota 2000 –
Cabana Valea Dorului
2 Valea Dorului 2 Medie 804 Cota 2000 –
Cabana Valea Dorului
3 Valea Dorului Varianta Medie 895 Cota 2000 –
Cabana Valea Dorului
3a Traseu Varianta 1 500
3b Traseu Varianta 2 1000
4 Valea Soarelui 1 Medie 1190 Cota 2000 –
Cabana Valea Dorului
5 Scandurari Medie 505 Varful cu Dor –
Cabana Valea Dorului
6 Drumul de Vara Medie 1800 Cota 2000 –
Cota 1400
6a Traseu Drumul de Vara 1300
7 Papagal Dificila 900 Cota 2000 –
Cota 1400
8 Tarle Dificila 950 Cota 2000 –
Cota 1400
8a Traseu Tarle
9 Carp Dificila 1382 Cota 2000 –
Cota 1400
10 Incepatori Usoara 173 Fara
11 Traseu Partia Noua Medie 2000
12 Valea Soarelui 2 Usoara 1200 Cota 2000 –
Cabana Valea Soarelui
13 Laptici 1 Usoara 1900 Cota 2000 –
Cabana Valea Soarelui
14 Laptici 2 Medie 900 Cota 2000 –
Cabana Valea Soarelui
15 Gondola Usoara 150 Fara
16 Valea cu Brazi Medie 400 Cota 1500 –
Cota 1400

Instalatii de transport pe cablu: teleschi (partiile Cocos, Clabucet Plecare, Subteleferic, Clabucet Sosire, Garbova si Cioplea) si telescaun (partiile Cocos, Clabucet Plecare).

In perioada   decembrie  – aprilie in functie si de stratul de zapada scoala de ski R&J Poiana Brasov , va asteapta pentru cursurile de ski si snowboard , detalii pe  www.scoalaski.ro

Busteni

 

Descriere statiune:

Busteni este una din cele mai populare statiuni de munte, oferind panorame spectaculoase, o multime de oportunitati si activitati de vacanta, de la schi, la excursii montane. Altitudinea medie a orasului Busteni este de 850 – 950m.

Statiunea, înconjurata de munti, a fost în anul 1916 locul unor confruntari militare în timpul Primului Razboi Mondial. În vârful Muntilor Caraiman, la altitudinea de 2.291 m, vegheaza un monument comemorativ înalt de 25 m, Crucea Eroilor Neamului, construit între 1926 – 1928. Monumentul a fost construit in memoria eroilor cazuti in primul razboi mondial din initiativa reginei Maria cu bani colectati de la deponenti inclusiv Casa regala britanica si guvernele tarilor Aliate.

Amplasament geografic:

Statiunea Busteni este localizata pe Valea Prahovei, la poalele Muntilor Bucegi, care au altitudinea maxima de 2.505 m. Are o populatie de 10.374 locuitori. Situat la 135 km de Bucuresti, se întinde 7 km de-a lungul vaii între “Vadul Cerbului” si tunelul sapat în pintenul muntelui “Muchia Lunga”.

Atractii turistice:

Muzeul Cezar Petrescu, Crucea de pe Vârful Caraiman, Biserica Domneasca, Manastirea Înaltarea Sfintei Cruci, Cascada Urlatoare, Masivul Bucegi, Sfinxul, Babele, telecabina Busteni, Valea Cerbului, Sinaia – Castelul Peles, Manastirea Sinaia, Brasov, Bran, Râsnov.

Partii de SKI si instalatii de transport cablu – Busteni

Busteni – partii de ski
Nume
Grad dificultate
Lungime
Inclinatie
Kalinderu
mediu
1.480 m
37 % si latime 40 m
Busteni-Gura Diham
usor
4.980 m
 
Valea Cerbului
greu
3.030 m
 
Cabana Omu
greu
1.476 m
 
Babele-Pestera
mediu
3.020 m
 
Piatra Arsa
usor
340 m
 
Cabana Babele
usor
380 m
 
Busteni- instalatii transport cablu
Nume teleschi
Lungime linie
Dif. nivel
Capacitate transport
Telescaun Kalinderu
1.070 m
295 m
1200 pers./h
Telecabina
Busteni-Babele
4.350 m
1.227 m
125 pers./h
Telecabina
Babele-Piatra Arsa
2.543 m
560 m
120 pers./h

Brasov

 

Descriere statiune/municipiu:

 • Orasul Brasov, resedinta judetului cu acelasi nume, este o asezare urbana de interes turistic înzestrata cu monumente din diferite perioade istorice – un oras muzeu.
 • Patron al orasului este considerata a fi Fecioara Maria. Statuia acesteia se afla pe unul dintre contraforturile Bisericii Negre, îndreptat spre Casa Sfatului, având stema Brasovului sculptata dedesubt în relief.
 • În acest oras a fost confectionata si instalata o copie a „Statuii Lupoaicei” („Lupa Capitolina”), simbolul latinitatii poporului român.
 • Brasovul este cunoscut si datorita Festivalului International „Cerbul de Aur”, ce se tine aproape în fiecare an în centrul orasului. Acesta a avut pe scena sa nume celebre precum Tom Jones, Ray Charles, Pink sau Christina Aguilera.
 • Municipiul Brasov a reprezentat, de secole, unul dintre cele mai importante, puternice si înfloritoare orase din zona. Datorita pozitiei geografice privilegiate si a infrastructurii sale de astazi, el permite dezvoltarea multor activitati economice, culturale si sportive.
 • Panorama cea  mai buna asupra orasului se poate obtine din vârful muntelui Tâmpa (960m), unde se poate ajunge cu telecabina sau pe jos.

Amplasament geografic:

Municipiul Brasov, resedinta judetului, se afla în centrul tarii, în Depresiunea Brasovului, situat la o altitudine medie de 625 m, în curbura interna a Carpatilor, delimitat în partea de S si SE de masivele Postavaru care patrunde printr-un pinten (Tâmpa) în oras si Piatra Mare, la 161 km de Bucuresti. Este accesibil cu automobilul/autobuzul sau cu trenul. În apropierea sa se gasesc localitatile Predeal, Busteni, Sinaia, Fagaras si Sighisoara. Municipiul are o suprafata de 267,32 km². Treptat, în procesul de dezvoltare, Brasovul a înglobat în structura sa satele Noua, Dârste, Honterus (astazi cartierul Astra) si Stupini. De asemenea, pe lânga Tâmpa, municipiul a mai înconjurat si Dealul Sprenghi, Dealul Morii, Dealul Melcilor, Dealul Warthe, Straja (Dealul Cetatii) si Dealul Pe Romuri, Stejarisul si chiar înglobeaza în structura sa vârful Postavaru. Prin înglobarea in structura sa a vârfului Postavaru,Brasovul este orasul aflat la cea mai mare altitudine din România.

Atractii turistice:

Brasovul constituie, de asemenea, punctul de plecare spre reteau statiunilor si cabanelor din zona montana învecinata. Vestigiile Vechii Cetati a Brasovului, zidurile si bastioanele, între care cel mai bine pastrat este cel al Tesatorilor – unde s-a amenajat muzeul Cetatea Brasovului si fortificatiile din Tara Bârsei – si una din vechile porti – Poarta Ecaterinei – sunt deosebit de interesante. În peisajul pitoresc al dealului Warthe, din sistemul de fortificatii exterioare zidurilor cetatii se mai pastreaza Turnul Alb si Turnul Negru. Centrul orasului – Piata Sfatului – este dominat de Casa Sfatului, vechea primarie a carei constructie dateaza din sec XV si care în prezent gazduieste Muzeul de Istorie. În imediata apropiere se gaseste Biserica Neagra, constructie masiva în stil gotic – sec XIV-XV – lea impresioneaza prin dimensiunile sale. Biserica adaposteste o importanta colectie de covoare orientale – daruri ale negustorilor brasoveni -datând din sec XV-XVIII. Un alt motiv pentru a vizita Biserica Neagra este pentru a asista la concertele de orga – saptamânal pe perioada verii, aici aflându-se cea mai mare orga din tara. Pe lânga Biserica Neagra, în itinerariile turistice ale orasului Brasov sunt cuprinse si alte dintre bisericile sale: Biserica Bartolomeu, impunatoare prin masivitatea ei si prin zidurile puternice prevazute cu contraforturi, este una din cele mai vechi constructii ale orasului. Biserica Sf. Nicolae din Schei, ctitorie a domnilor moldoveni si munteni, este un alt monument de mare importanta. Cladirea alaturata bisericii datând din sec XVI, a adapostit Scoala Româneasca din Schei, cea mai veche scoala cu predare în limba româna, prima din cele trei tari române. Reseaua obiectivelor turistice este îmbogatita de dealurile Warthe si Tâmpa precum si de dealul Cetatii – denumire datorata Cetatuii construita aici in sec XVII. Aspectul de burg medieval pe care îl pastreaza partea veche a orasului atrage un numar mare de vizitatori an de an.

No Comments Yet.

Leave a Comment